Biblijski stih dana

Zaista, zaista, kažem vam: ko sluša moju reč i veruje onome koji me je poslao, ima večni život i ne dolazi pred sud, nego je prešao iz smrti u život. Jn 5,24

 

  • Srpski
Služba „Hleb života“ Štampaj E-pošta
     „Hleb života“ je započeo s radom 1992. g., najpre neformalno, praktički u „ćakulatoriji“ naše crkve, a onda i zvanično, kao izraz saosećanja i odgovor evanđeoskih hrišćana u Beogradu na situaciju i potrebe društva. Osnovači su bili Prva baptistička crkva i Protestantska evanđeoska crkva iz Beograda.

     Do 2004. god., redovna humanitarna pomoć, psihosocijalna podrška i pomoć u samoizdržavanju pruženo je mnoštvu od preko 40.000 izbeglih i raseljenih porodica iz Bosne, Hrvatske i Kosova. Jednokratna humanitarna pomoć je pružena i velikom broju marginalizovanih grupa i pojedinca, sve uz pomoć brojnih donatora i u saradnji s različitim vladinim institucijama i nevladinim organizacijama.  
 

Program za starije

- Identifikacija i pomoć siromašnim, starijim sugrađanima kroz pružanje pomoći u kući.

- Pružanje usluga kućne nege, prevencija, saveti, medicinska pomoć;

- Zastupanje i saveti u ostvarivanju prava u lokalnoj zajednici

- Dnevni centar za starije u ulici Prote Mateje 41, za one koji žive sami ili se osećaju usamljenim, izolovanim i nekorisnim.

- Materijalna pomoć za starije siromašne

- Pružanje usluga kućnog majstora

- Rad sa oko 500 starijih lica kroz navedene vidove pomoći odvija se u opštinama:  Zvezdara, Vračar, Stari grad, Rakovica, Palilula, Novi Beograd, Zemun, Čukarica, Voždovac, Obrenovac, Pančevo.


Program za Rome

     Podrška romskoj deci u pripremi za školu, pomoć u učenju, vanškolske aktivnosti, rad s roditeljima romske dece, saradnja sa školama (5 osnovnih škola u Beogradu).
 
    Projektom je obuhvaćeno oko 400 romske dece i pri kraju je četvrte godine izvođenja. Dobio nagradu ERSTE fondacije u oblasti socijalnih integracija u konkurneciji od 400 projekata iz Regiona (www.erstestiftung.org/integration-award)
 
    Druga faza ovog projekta je odobrena od strane Švedske vlade (SIDA) sa trajanjem do Decembra 2010.

    Program podrazumeva osposobljavanje romske dece, omladine i odraslih da završe osnovnu školu. Ovim prog-ramom biće obuhvaćeno oko 400 dece i 260 odraslih.

     Program „Prevencija nasilja u škola-ma“

- Cilj projekta je da se u školama, kroz učenje prihvatanja različitosti, nastavnici, deca i škole vode ka stvaranju okurženja mira.

Očekivani rezultati programa:

- Nastavnike osposobiti da prihvate i primenjuju različitost u procesu nastave, odnosno obučiti ih da prepoznaju i spreče agresiju tj. konflikte.
 
- Decu naučiti da prepoznaju uzroke konflikta i da se bolje snalaze u konfliktnim situacijama, što će ona prenositi i na svoju okolinu.  
 
- Smanjiti konflikte u školama i razviti metod za očuvanje mira.
 
Ciljne grupe
 
- Nastavnici iz četiri odabrane škole
- Deca uzrasta od 10 do 14 godina iz oda-branih škola u Beogradu.
- Roditelji dece

„Zahvalni smo Bogu za privilegiju koju imamo da kroz sve ove programe možemo da služimo kao hrišćani u socijalnim potrebama našeg društva.

 
< Prethodno   Sledeće >

2009 -

" ... Mora više nema.« Otkriv. 21,1Sumnjam da bi se iko radovao da nestane veličanstvenog starog okeana: novo nebo i nova zemlja izgubili bi svoju lepotu ako ne bi bilo velikog i širokog mora sa blistavim talasima i kamenitim obalama. Zar nije bolje da čitamo tekst kao metaforu obojenu predrasudama kojima su orijentalci u staro doba gledali more? Stvaran vidljivi svet bez mora izgledao bi žalosno, bio bi kao čelični prsten bez safira koji daje vrednost. U
navedenim rečima mora biti duhovni smisao.

U novom svetu neće biti RAZDVAJANJA - more razdvaja narode i rastavlja ljude jedne od drugih. Jovana na Patmosu su duboke vode mora izgledale kao tamnički zidovi koji ga odvojiše od njegove braće i rada. Ovakve prepreke neće više postojati u svetu koji dolazi. Morski talasi nas razdvajaju od naših prijatelja i rođaka na koje večeras u molitvi mislimo, a u novom svetu u koji dolazimo ćemo biti u nerazdvojivoj zajednici. U tom smislu više neće biti mora. More je simbol MENE; svojom plimom i osekom, vodom što se zapeni u uzburkanim talasima, svojim nežnim šumovima i silnom tutnjavom more nikada nije isto.

More robuje prevrtljivim vetrovima i naglim promenama meseca. U svetu sve je promenjivo. U duhovnom svetu će sve ove promene nestati kao i strah od BURE. Mirno more će sijati večnom slavom, nenarušavanom od talasa. Nikakva bura neće besneti duž tihih obala raja. Brzo ćemo stići u ovu sretnu zemlju gde više neće biti rastanka, promena i bura! Isus će nas tamo preneti. Jesmo li u Njemu? To je ono glavno pitanje ...

Raspored bogosluženja

Bogosluženje:
Svake nedelje u 10.00h

ul. Slobodanke Danke Savić br. 33
(kod Cvetkove pijace)

 

Mailing lista

Budite stalno u toku o našim aktivnostima i novostima.
Unesite Vašu e-mail adresu: